Veien videre

Det har vært klimabråk den siste tiden og som den oppvakte entusiasten du forhåpentligvis er så vet du nok hva det er snakk om. Det jeg hinter om er naturligvis USAs exit fra Parisavtalen, og dette er i mine øyne ingenting annet enn en enorm skandale for ett av verdens mektigste land.

Nå bruker jeg begrepet ‘ett av de mektigste’ fremfor ‘det mektigste’ for jeg mener at USA nå har spilt seg langt utover sidelinjen i en av vår tids aller viktigste saker – nemlig klimapolitikken. At landet har samvittighet til å gjøre noe slikt er rett og slett uforståelig, og det mest interessante av alt er at det nå står andre i kø for å ta over lederrollen. Hvem tror du det blir? Jo, Kina naturligvis!

Det håpløse i det hele

Global oppvarming jordkloden

Jorden har feber, og USA stikker avgårde med Paraceten

hele situasjonen og det er som om at alt det som verdens ledere har forsøkt å få til nærmest har blitt tråkket på. Vi går en grønn fremtid i møte, det er det ingen tvil om, og de som fornekter dette vil bli hengende etter. Dette er fremtiden, og du kan jo bare se på hva som skjer i Norge i dag. Folk investerer og låner penger der de har muligheten til å gjøre det, og det kjøpes el-biler, solcellepaneler og mye annet som gjør at vi i langt bedre grad en tidligere klarer oss på de fornybare ressursene som ikke forurenser. Helt elektrifisert vil naturligvis ikke bilparken vår bil, ettersom dette i praksis ikke lar seg gjøre på grunn av mange ting, men hvis man for eksempel klarer å få byene mindre forurenset vil jo det være en fantastisk oppnåelse.

Det er derfor man blir så fortvilet over å se at et foregangsland som USA i stedet for å bevege seg fremover sammen med resten av verden, nå heller velger å snu seg og bevege seg bakover. Det er både bakstreversk og helt håpløst å handle på den måten – og jeg er helt overbevist om at de kommer til å få svi for denne tankegangen. I hvert fall håper jeg velgerne husker på dette ved neste korsvei, men det er vel kanskje for mye å håpe på.

Les om USAs dumping av Parisavtalen.

Har skapt voldsomme reaksjoner

Vel, det skal da i rettferdighetens navn sies at Trumps og hans administrasjons handlinger ikke har gått upåaktet hen heller i USA. Flere store og sentrale stater som New York og California har reagert kraftig og har sagt at de ikke akter å endre måten de driver sine stater på og at de fortsatt vil jobbe mot å nå klimamålene som er nedfelt i Parisavtalen. Det er denne viljen som må til, og man har til og med laget en allianse mellom flere stater som ikke kommer til å endre kursen. Jeg tenker at dette svir passelig godt for Trump og resten av nissene på i det hvite hus, for som jeg sa: fremtiden er grønn!

Det gjelder å posisjonere seg og blant annet var Arnold Schwarzenegger kjapt ute med en video som kritiserte Trump voldsomt. Han forklarte, som om han snakket til et barn, at California hadde hatt en kjempevekst innenfor arbeid etter at de begynte å tenke grønt. Så det betyr at man rett og slett må vende seg om og begynne å tenke på at man kan tjene penger på andre måter, og da på måter som er miljøvennlig.

Grønn tankegang må læres videre

Tenk grønt

Det er om å gjøre å lære seg å tenke grønt!

Man vet jo av erfaring at det ikke er lett å snu hvordan et samfunn fungerer og tenker, og for at dette skal gjøres så må det ned på individnivå. Det betyr kort og godt at du og jeg er nødt til å tenke grønt hvis vi skal få Norge som nasjon grønnere. Verre enn dét er det jo faktisk ikke, men samtidig vet vi hvor vanskelig det kan være. Du kan gå til foreldrene dine og prate om miljø og muligheten er stor for at de viser liten eller ingen forståelse eller interesse for saken. Sånn er det bare og grunnen til det er at det har vært slik hele deres liv og oppvekst, og at fokuset egentlig aldri har vært på dette feltet av politikken og i samfunnet forøvrig.

Så hva er vår oppgave som voksne i samfunnet i dag? Jo, det er å videreføre den påbegynte tankegangen vi har og formidle til våre barn at det er ekstremt viktig at vi begynner å tenke klodens fremtid. Slik vi holder på med den i dag er naturligvis ikke bra, og det kommer til syvende og sist å ende med at vi ødelegger den i stor grad. Det er om å gjøre at dette reverseres så fort som mulig, og de siste par årene har vi faktisk vært vitne til å utslippene av CO2 har vært lavere enn tidligere. Oppmuntre dem til å plukke søplet som ligger i fjæra når dere går tur! Be dem om ikke å kaste søppel på bakken! Be dem spare vann når de dusjer! Be dem slå av lyset når de forlater et rom!

Det er mange slike små ting som kan læres inn og til slutt blir det en naturlig del av den man er, og kun på denne måten kan man lære barn å bli ‘grønne’ mennesker som hele tiden tenker miljø i alt det de foretar seg. Det er på den måten at vi får endring fra bunnen og til toppen av samfunnet.

Er det håp?

Om det er håp!? Klart det er håp, folkens! Det er nødt til å være håp, og selv om håp kan være noe av det farligste som finnes, så er håpet også det halmstrået vi klamrer oss til når ting ser mørkt ut. Vet du, det jeg virkelig tror vil skje er at Kina nå vil posisjonere seg til å bli det landet som ‘redder kloden’, og at det er de som får den store plassen i solen – mens USA sitter på gjerdet som den sure grinebiteren. Det er nesten garantert at Kina kommer til å ta lederskap i miljøspørsmålene, og landet har jo i tillegg gjort en storsatsing på blant annet el-biler og grønn energi.

De går fremover i hvert fall, selv om de ikke er på toppen pr. idag.

Men ja; det er håp!

Sjekk videoen under: